top of page

Het eerste dat ik bij een dieet verlies, is mijn goede zin!

Welkom in de perfecte wereld van slanke perfecte figuren, geen vet, geen cellulitis, geen rimpels of uitgezakte wangen en onderkinnen. Nou nou nou, wat leven wij in een perfecte gemaakte wereld. Prima hoor als je daarin wilt geloven, maar op social media wordt alles zo verheerlijkt en mooi gemaakt. Ze hebben allemaal een perfect lichaam dat geshowd moet worden. Maar hoe het allemaal echt werkt en echt echt is, dat wordt niet verteld.


Als je wilt afvallen, ga je dus flink op dieet en het liefste nog een crashdieet, jezelf lekker uithongeren en dan snel afvallen. Het meeste wat je verliest is vocht en spieren en maar een beetje vet en tja dat was nou net NIET de bedoeling. En als je op gewicht bent, dan begint alles weer van voren en gaan we weer eten zoals we daarvoor ook deden. En wat zien we vaak gebeuren?? We worden nog dikker dan dat we waren. Hoe komt dat? Je hebt niet geleerd hoe je echt zou kunnen eten om je leefstijl aan te passen.


Maar Hey, prima aan alle mensen die deze manier fantastisch vinden. Mijn manier is het niet! Wat dan wel ?


1. Zoek je eigen weg

Iedereen is anders. Het dieet met eiwitshakes dat voor je buurvrouw perfect werkt, houd jij misschien niet vol. Terwijl je collega blij wordt van een grote salade bij de lunch, snak jij naar een boterham. Zoek dus de manier van afvallen die uiteindelijk het best past bij jou en bij je leven.


Dat betekent natuurlijk niet dat je niks verandert. Als je af wilt vallen, zul je je eetgewoontes moeten aanpassen. Ga op zoek naar de veranderingen die jij goed vol houdt. Begin met kleine stapjes, zoals de eetwissel van het Voedingscentrum.


2. Laat de lege calorieën weg

Als je wilt afvallen, begin dan met het weglaten van de lege calorieën. Dat zijn om te beginnen toegevoegde suikers. Je hebt ze écht niet nodig, ze leveren alleen maar calorieën en geen vitamines, mineralen of vezels.


Dus weg met koek, snoep, frisdrank. En met alvohol, want ook dat levert je lege calorieën en verhoogt bovendien ook nog de zin in snacken. Als je deze stap consequent toepast, bespaar je echt veel calorieën.  


3. Drink veel water

Water drinken voor het eten helpt om af te vallen, zo blijkt uit onderzoek. Dat komt waarschijnlijk omdat het de maag goed vult, waardoor je minder eet bij de maaltijd.

Sommige dranken, zoals vruchtensap, frisdrank en gezoete yoghurtdranken, leveren ongemerkt veel calorieën.


4. Eet veel eiwitten en vezels

De voedingsstof die het meest verzadiging geeft, is eiwit. Als je meer eiwitrijke producten toevoegt aan je maaltijden, heb je minder snel weer honger. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn kwark, kaas, eieren, vis, vlees en peulvruchten.

Vezelrijke producten houden je maag ook lekker lang zoet. Je vindt veel vezels in volkoren graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten, noten en (zoete) aardappelen.


5. Beweeg een uur per dag

Een half uur bewegen per dag is de norm voor gezonde mensen. Als je wilt afvallen, is dat volgens deskundigen niet genoeg. Streef naar een uur per dag. Bouw het langzaam op en zoek je beweging juist in het dagelijkse leven: wandelen, tuinieren, op de fiets boodschappen doen. Alles telt mee.


6. Groenten zijn top

Van groenten eet je echt nooit te veel. Ze bevatten nauwelijks calorieën en zitten wel vol met voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels. Echt het tegenovergestelde van de lege calorieën dus.

Streef naar minimaal 350 gram groenten per dag, maar (veel) meer is ook een goed idee. Eet groenten bij je ontbijt, de lunch en het avondeten, zodat je niet alles in 1 maaltijd hoeft te eten. Want dat is best wel veel. Vul je de helft van je bord met avondeten de helft met groenten, dan ben je al heel goed bezig!


7. Blijf écht eten

Maaltijdvervangers, zoetstoffen en lightproducten kunnen je misschien tijdelijk helpen om af te vallen. Hoewel je vaak van het nemen van lightoroducten weer aankomt... Uiteindelijk geeft écht goed en gezond eten (met meer eiwitten en gezonde vetten) de meeste verzadiging en smaak. Lekker eten is iets om van te genieten, ook als je wilt afvallen. Probeer eens nieuwe recepten uit en eet met aandacht en rust.


8. Geef de moed niet op

Afvallen gaat nooit in één keer goed. Je zult echt wel eens de ‘fout’ ingaan. En dat is helemaal oké! Op een feestje, als je collega jarig is, tijdens een vakantie of omdat je verdrietig bent en naar de chocolade grijpt. Denk niet na één stuk taart dat je dag nu toch al verpest is, zodat je nóg meer gaat eten. De kunst van afvallen is dat je na zo’n situatie weer de draad oppakt. Je weet dat je het kan!

Ontzeg jezelf ook niet alles want dan is het volhouden een stuk lastiger. Neem kleine stapjes in het veranderen van je leefstijl, zodat het een gewoonte voor je wordt. En natuurlijk geniet je af en toe ook eens van de ongezonde momenten. Niets mis mee als je da balans van 80% gezond en 20% minder gezond onthoudt.


Hou je liever van een gestructureerd programma, dan het zelf uitvogelen, check dan mijn fatloss programma!


Zoek je eigen weg, een manier die bij jou past!

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page