top of page

Jouw jeans staat mij niet!

Nee, jouw jeans staat mij helemaal niet. Ik pas jouw broek niet en ik vind 'm ook niet leuk, eerlijk gezegd. Waarom zoeken wij dan massaal naar een wonderdrankje of wonderpil om af te vallen?

Om in 1 klap 10 kilo van die weegschaal weg te vegen, gewoon door een pilletje te slikken? Laat je niet verleiden door alle gekkigheid in de media, door aanbieders van drankjes of pillen... het is niet one size fits all.
1. Zoek je eigen weg

Iedereen is anders. Het dieet dat voor je buurvrouw perfect werkt, houd jij misschien niet vol. Terwijl je collega blij wordt van een grote salade bij de lunch, snak jij naar een boterham. Zoek dus de manier van afvallen die uiteindelijk het best past bij jou en bij je leven.

Dat betekent natuurlijk niet dat je niks verandert. Als je af wilt vallen, zul je je eetgewoontes moeten aanpassen. Ga op zoek naar de veranderingen die jij goed vol houdt.


2. Laat de lege calorieën weg

Als je wilt afvallen, begin dan met kleine stappen, kleine veranderingen die jij vol kunt houden. Verwissel bijvoorbeeld een glas cola voor een glas water. Water???? dat is voor de vissen!! Ja vissen zwemmen erin en wij drinken het.. uh niet hetzelfde water natuurlijk, want dan krijg je allemaal vissenpoep binnen.. ieuwwwwww....Maar water hebben we nodig voor het op peil houden van onze vochthuishouding. Heel erg belangrijk !! Maar dat komt zometeen.


Begin je voeding eens met voeding en niet met vulling. Je vult jezelf maar er zitten geen voedingswaarden in... het doet dus geen goed voor je lichaam, behalve dat je je vol voelt... maar dat is maar voor korte duur. Buiten dat, stijgt je bloedsuikerspiegel als een malle en moet je alvleesklier aan het werk om insuline aan te maken om je bloedsuiker te doen dalen.


Vulling: bijvoorbeeld toegevoegde suikers. Je hebt ze écht niet nodig, ze leveren alleen maar calorieën en geen vitamines, mineralen of vezels. Dus weg met koek, snoep en frisdrank. En met alcohol want ook dat levert je lege calorieën en verhoogt bovendien ook nog de zin in snacken. Als je deze stap consequent toepast, bespaar je echt veel calorieën.


3. Drink veel water

We hadden het er net al even over. Water drinken voor het eten helpt om af te vallen, zo blijkt uit onderzoek. Dat komt waarschijnlijk omdat het de maag goed vult, waardoor je minder eet bij de maaltijd. Sommige dranken, zoals vruchtensap, frisdrank en gezoete yoghurtdranken, leveren ongemerkt veel calorieën. Vergeet je vaak om water te drinken? Deze tips helpen je vast.

4. Eet veel eiwitten, gezonde vetten en vezels

De voedingsstoffen die de meeste verzadiging geeft, zijn eiwitten en gezonde vetten. Als je meer eiwitrijke producten toevoegt aan je maaltijden, heb je minder snel weer honger. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn kwark, kaas, eieren, vis, vlees en peulvruchten.

Vezelrijke producten houden je maag ook lekker lang zoet. Je vindt veel vezels in volkoren graanproducten, fruit, groenten, noten en (zoete) aardappelen.

Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld avocado (hellup dit ga ik niet eten hoor, veel te veel calorieën - ontspan... met de juiste vetten, verbrand je vetten en je hoeft echt geen calorieën te tellen), olijfolie, kokosolie, roomboter, vette vis, noten en zaden


5. Beweeg een uur per dag

Minimaal een half uur achter elkaar bewegen per dag is de norm voor gezonde mensen. Als je wilt afvallen, is dat volgens deskundigen niet genoeg. Streef eerder naar een uur per dag. Bouw het langzaam op en zoek je beweging juist in het dagelijks leven, zoals wandelen, tuinieren, huishouden, op de fiets boodschappen doen. Alles telt mee. Blijf zoveel mogelijk in beweging en voorkom veel stilzitten.


6. Jij bent echt een topper als je groenten eet

Van groenten eet je echt nooit te veel. Ze bevatten nauwelijks calorieën en zitten wel vol met voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels. Echt het tegenovergestelde van de lege calorieën dus.

Streef naar minimaal 350 gram groenten per dag, als je gezond wilt blijven, maar (veel) meer is ook een goed idee. Eet groenten bij je ontbijt, de lunch en het avondeten. Als bij het avondeten de helft van je bord gevuld is met groenten, dan ben je goed bezig!


7. Blijf écht eten

Echt eten geeft de meeste verzadiging en smaak. Lekker eten is iets om van te genieten, ook als je wilt afvallen. Probeer eens nieuwe recepten uit (zoek bijvoorbeeld naar Paleo of Mediterraans) en eet met aandacht en rust.


8. Je weet dat je het kunt

Tja, we houden van suiker en af en toe moet je je lichaam dat ook gewoon geven. Als je zorgt dat je 80% gezond eet en 20% minder gezond, dan is dat helemaal prima. Wees niet te streng voor jezelf en neem af en toe waar je zin in hebt. Zo houd je het ook vol. De kunst van afvallen is dat je je leefstijl aan kunt te passen en niet op dieet gaat. Een leefstijl hoef je namelijk niet meer vol te houden, want dat is een onderdeel geworden van je dagelijkse leven. Geniet en blijf lief voor jezelf.


Liefs Gaby

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page