top of page

“Als je wil afvallen, moet je minder vreten, idioot!”


Zei Eva Jinek tegen zichzelf als zij onderweg is naar de sportschool en een rolletje vet over haar riem ziet bollen.


Dan hoort zij een liedje op de radio waardoor haar haat voor haar lichaam optrekt als mist voor de zon en omarmt zij haar lichaam. De tekst luidt: We've come a long, long way together. Through the hard times and the good. I have to celebrate you, baby. I have to praise you like I should.


Momenten als deze heeft Eva niet vaak, laat ze weten. 'Dus ik weet wel dat ik ze moet koesteren als ze voorbijkomen. Ben ik nu nooit meer lelijk tegen mijn lichaam? Nee, dat zou een leugen zijn. Maar als ik dat ben, grijp ik altijd terug naar dat gevoel bij het stoplicht.'


En zoals Eva de haat beschrijft voor haar lichaam, zo is zij daar niet de enige in.

Hoe vaak kijk jij in de spiegel en vind je jezelf lelijk? Zie je je rimpels, vlekjes, een scheve neus, een onderkin, lelijke oorlellen, platvoeten, een dikke buik or what so ever.

Hoe vaak kijk je in de spiegel en zeg je tegen jezelf dat je haar leuk zit, dat je er leuk uitziet en dat je er mag zijn?


We zijn eerder negatief over onszelf dan positief.

Maar waar komt dat vandaan?

Helaas, er is niet zomaar één reden aan te wijzen voor onze negatieve gedachten. Vaak is het iets uit onze jeugd, bijvoorbeeld als we gepest zijn of opgroeiden met heel kritische ouders. Maar er zijn ook andere redenen. Zo kun je bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld creëren als je jezelf te veel gaat vergelijken met al die perfecte mensen in de media. Want laten we eerlijk zijn… op de socials is alles zo enorm perfect. Maar lieverd ik ga je vertellen dat dit beeld niet bestaat. Het is niet echt! Het is gekocht of bewerkt en in het echt ziet het er altijd anders uit. Is dat erg? Nee natuurlijk niet, dat heet marketing en daardoor verkoop. Het levert geld op. Er gaat heel veel geld in om! Daarnaast ligt het zelfs deels aan onze genen of we wel of niet gevoelig zijn voor het ontwikkelen voor negatieve gedachten.


Stop eens met vechten

Wat je kunt gaan doen is het gevecht met jezelf staken. Vechten is een manier om je gedachten de kans te geven zich te versterken, te vermenigvuldigen en heftiger terug te komen. Maar dat wilden we nu juist niet! Toch? Je wil toch die negatieve gedachten wegslaan naar de maan ofzo? Ergens ver weg!


Omarm dat je soms negatieve gedachten hebt. Dat is helemaal niet erg. Wat jij bent NIET je gedachten. Herken dat je gedachten er zijn en bedank dat je gedachten er even mogen zijn. Wordt je er bewust van en zorg er dan bewust voor dat je er nu niet over na gaat denken. Parkeer het en ga verder met waar je mee bezig was. Wees lief voor jezelf en zorg voor het lijf wat maar eenmaal leeft. Je hebt maar 1 lijf om in te leven, beter dat je er goed voor zorgt!


Omarm je lijf, pak die voortdurende strijd aan en werk van binnenuit. Het leert je met meer compassie naar jezelf te kijken, waardoor je het gevecht met jezelf kunt staken.


Liefs Gaby

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page