top of page

Empowerment betekent dat vrouwen in hun kracht komen te staan

Bijgewerkt op: 27 jun. 2022

Power is kracht én macht, zegt dr Caroline Essers, universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit en expert op het gebied van ondernemerschap van vrouwen met een migratieachtergrond.


Caroline Essers onderzoekt de ervaringen en perspectieven van ondernemers met een migratieachtergrond en hoe hun leefomgeving invloed op hen heeft.

Empowerment

Caroline: “In het woord empowerment zit het woord power, dus kracht, maar ook: macht. Empowerment betekent dat vrouwen in hun kracht komen te staan. Het leidt ertoe dat vrouwen kunnen doen wat sociaal en economisch goed is en goed voelt.”


Caroline noemt verschillende manieren waarop ondernemerschap leidt tot empowerment. Ondernemerschap is niet alleen belangrijk voor de economische positie van vrouwen, maar ook voor hun sociale en culturele ontwikkeling. “Doordat vrouwelijke ondernemers financieel bijdragen, wordt hun aanzien groter. Ze krijgen meer te zeggen, thuis en in de gemeenschap. Machtsrelaties worden daardoor minder ongelijk. Als jij door jouw economische activiteiten in contact bent met toeleveranciers, klanten, samenwerkingspartners, en werknemers, dan kun je meer invloed uitoefenen. Daarmee kun je iets teweegbrengen en veranderen in bestaande machtsstructuren. Dat geeft ook meer zelfvertrouwen.”


Rolmodellen

Empowerment betekent ook dat vrouwelijke ondernemers rolmodellen kunnen zijn. “Niet alleen voor hun dochters, maar ook voor hun zonen”, stelt Caroline. “Door ondernemer te zijn, laten ze zien dat het mag en kan, en dat het oké is als vrouw om een gelijkwaardige positie in te nemen in de gemeenschap en de maatschappij”. Dit verbetert soms ook hoe mannelijke partners naar het ondernemerschap van vrouwen kijken. “In mijn onderzoeken vertellen vrouwelijke ondernemers wel eens dat ze hun ideeën voor ondernemerschap ‘in de week leggen’ bij hun man. Door het langzaam aan tonen van hun successen, groeit de man dan mee in het ondernemerschap van hun vrouw.”Broninfo: www.wakibi.nl


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page