top of page

6 op de 10 volwassenen hebben weleens geprobeerd af te vallen

Van de Nederlandse volwassenen heeft 57 procent weleens iets gedaan om af te vallen; 20 procent is ermee bezig en 37 procent heeft eerder een poging gedaan. Lichamelijk fitter worden is de belangrijkste reden voor gewichtsverlies. Dat het afvallen niet snel genoeg gaat, is de grootste belemmering die mensen ervaren bij het afvallen. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder bijna 3.700 volwassenen.


Koolhydraatarm dieet populair

Bijna 70 procent van de volwassenen die weleens iets gedaan hebben om af te vallen – nu of in het verleden – heeft hiervoor een dieet gevolgd. Het populairst zijn een koolhydraatarm dieet en een dieet waarbij calorieën moeten worden geteld. Maar minder eten, gezonder eten en meer bewegen zijn de meest genoemde methoden om af te vallen.


Populairste manieren om af te vallen

 1. Minder eten

 2. Gezonder eten

 3. Meer bewegen

 4. Koolhydraatarm dieet

 5. Calorieën tellen

 6. Minder alcohol drinken

 7. Maaltijdvervangers

 8. Eiwitrijk dieet

 9. Vetarm dieet


Lichamelijk fitter worden

Van de volwassenen die proberen af te vallen, zegt 39 procent dat lichamelijk fitter worden de belangrijkste reden is. Daarnaast doet 24 procent het vooral om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten te verkleinen. Een mooier uiterlijk is voor 22 procent een reden om gewicht te willen verliezen. Mensen met obesitas noemen lichamelijk fitter worden en het verkleinen van de kans op gezondheidsproblemen het vaakst als belangrijkste reden om af te willen vallen. Mensen met matig overgewicht doen dit vooral om lichamelijk fitter te worden. Mensen met een gezond gewicht noemen een mooier uiterlijk vrijwel even vaak als fitter worden.


Afvallen is moeilijk

Van de volwassenen die proberen af te vallen, vindt 56 procent dit moeilijk of heel moeilijk. Dit geldt vooral voor mensen met obesitas (78 procent). Van de 18-plussers met een gezond gewicht zegt 30 procent het (heel) moeilijk te vinden om af te vallen. Dat afvallen niet snel genoeg gaat, wordt het vaakst genoemd als reden waarom afvallen moeilijk is (49 procent). Eten bij emoties (zoals stress), verleidingen van ongezond eten, aanleg om dik te worden en gebrek aan motivatie of wilskracht, zijn elk voor bijna 40 procent van de volwassenen een reden waarom ze moeite hebben met afvallen.


Belangrijkste redenen waarom afvallen moeilijk is

 1. Afvallen gaat niet snel genoeg

 2. Eten bij emoties

 3. Overal verleidingen van ongezond eten

 4. Aanleg/het zit in mijn genen

 5. Te weinig motivatie of wilskracht

 6. Hongergevoel

 7. Lichamelijk niet in staat om veel te bewegen

 8. Gezondheidsredenen of medicijngebruik

 9. Geen steun van anderen


Bron: CBS

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page